AKO NA DOKONALÉ KLÍČKOVANIE 

Mnohí z vás ste mi často písali, že chcete vedieť ako na to a takúto úžasnú zeleninku prospešnú pre náš mikrobióm si doma vypestovať

PREČÍTAJ SI TEDA MÔJ NÁVOD A ZAMILUJ SA DO ZDRAVÉHO ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU

 

KDE A AKO TO CELÉ VZNIKLO?

Pestovanie klíčkov má dlhú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Prvé zmienky o pestovaní klíčkov pochádzajú z Číny, kde boli klíčky používané ako potravina a ako prostriedok na liečenie už viac ako 5000 rokov. Odtiaľ sa rozšírili do iných častí sveta, ako napríklad do starovekého Egypta, Perzie a Grécka.

V stredoveku sa klíčky stali populárnymi aj v Európe, kde boli často používané v kuchyni a ako prostriedok na liečenie. V 19. storočí sa začalo s masovým pestovaním klíčkov a vďaka rozvoju agrotechnológie sa dnes klíčky pestujú po celom svete. Čo teší najviac mňa je to, že ich stále častejšie začína byť vidieť aj na pultoch našich obchodov s potravinami.

Pestovanie klíčkov má veľký význam pre ľudské zdravie a životné prostredie. Klíčky sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, čo ich robí výborným doplnkom stravy pre ľudí všetkých vekových kategórií.

Okrem toho, pestovanie klíčkov je veľmi ekologické a udržateľné. Klíčky nepotrebujú veľa pôdy, vody a pesticídov, čo ich robí ideálnymi pre tých, ktorí sa snažia žiť zdravším a ekologickejším spôsobom života.

Pestovanie klíčkov má obrovský význam pre zdravie ľudí, životné prostredie a ekonomiku. Je to jednoduchý a efektívny spôsob, ako zlepšiť svoj život a zároveň pomôcť planéte.

ČO JE VLASTNE NA TÝCH MALÝCH RASTLINKÁCH TAKÉ ÚŽASNÉ?

V klíčkoch sú koncentrované vitamíny, antioxidanty, rôzne fytochemikálie, chlorofil, vláknina. Proste úplná esencia zdravia.

Obsahujú niekoľko násobné množstvá vitamínov ako iná bežná zelenina a to o výbere zeleniny v zimnom období ani nehovorím. Koncentrácia vitamínov sa v semienkach prudko zvyšuje už po dvoch hodinách klíčenia.

Vláknina z nich znižuje glykemický index konzumovaných potravín, čo je dôležité pri prevencii a liečbe diabetu.

Sú ľahko stráviteľné a zvyšujú podiel enzýmov a antioxidantov.

Podporujú náš črevný mikrobióm a tým aj našu imunitu.

Pomáhajú pri chudnutí a odbúravaní tuku.

Sú absolútne nenáročné na pestovanie a môžeme ich pestovať v každom ročnom období.

AKÉ SEMIENKA SÚ NA KLÍČENIE NAJVHODNEJŠIE A KTORÉ KLÍČIŤ NEMÔŽEME?

Všeobecne medzi najdôležitejšie zdroje klíčkov patria strukoviny (napríklad fazuľa,  rôzne druhy šošovice, mungo fazuľky, hrach, cícer, sója atď.), obiloviny (pšeno, ovos, pohánka quinoa, kukurica, ryža) a semená (reďkovka, žerucha, tekvica a mnohé iné). Zdroje klíčkov  ktoré ja používam uvediem na konci článku.

Každý typ klíčkov má rôzne nutričné hodnoty a benefity pre zdravie. Preto je vhodné pestovať viac druhov a striedať ich v jedálničku.

Nie všetky semienka sú vhodné na klíčenie a konzumáciu. Niektoré semienka môžu byť jedovaté alebo obsahovať škodlivé látky, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie. Je dôležité vedieť, ktoré sú vhodné na klíčenie a konzumáciu, a ktoré nie.

Ktoré semienka teda nesmieme klíčiť? 

  1. Orechy na klíčkovanie vhodné nie sú, ale je ich vhodné pred konzumáciou namočiť na 7 až 12 hodín, aby sa v nich deaktivovali niektoré škodlivé látky ako napríklad kyselina fytová. 
  2. Zo strukovín nie je vhodné klíčiť klasickú červenú fazuľu  a tiež čierne druhy, lebo obsahujú škodlivé látky vylučované pri klíčení. Adzuki fazuľky na klíčenie vhodné sú aj keď sú červené.
  3. Zo semienok neklíčime mak.
  4. Nikdy neklíčime semienka zo zdrojov o ktorých nič nevieme. Môžu byť staré a obsahovať cudzorodé látky, baktérie a plesne. Taktiež neklíčime semienka ktoré nepoznáme.

S ČÍM TEDA ZAČAŤ?

Na klíčenie potrebujeme nádobu, najlepšie s viacerými poschodiami, aby sme mohli dopestovať viacero druhov naraz. Dnes ich je na trhu naozaj veľký výber, či už sklenených, hlinených alebo plastových. 

Ja som si kúpil v Hornbachu plastové trojposchodové misky s odkvapkávacím systémom, aby semienka nestáli vo vode. Mám ich dokonca dvoje, aby som mohol naraz pestovať až šesť druhov  klíčkov. Myslím, že výborne slúžia svojmu účelu. Samozrejme sa dajú semienka klíčiť aj na vlhkej vate, alebo papieri, ale táto metóda je omnoho efektívnejšia, a hygienickejšia.

Misky sa dajú kúpiť aj na internete od 13 - 20 € tak sa nejedná o veľkú investíciu a prostredníctvom klíčkov sa nám stonásobne vráti. Na konci uvediem linky.

MISKY MÁME A ČO ĎALEJ?

Čisté umyté misky si rozložíme a opatrne na nich nasypeme semienka. Na spodnú misku bez odtokového otvoru nedávame nič nakoľko slúži iba na zber prebytočne odkvapkanej vody. Ďoležité je, aby semienok nebolo veľmi veľa, pretože keď vyklíčia bude ich na hmotu oveľa viac a potrebujú miesto. 

Drobných semienok ako je napríklad reďkovka, alebo červená šošovica dávam cca jeden a pol čajovej lyžičky.

Väčšie semená ako je napríklad hrach, fazuľa čierne oko, mungo, alebo kukurica dávam cca jeden a pol polievkovej lyžice. Semienka je možné pred klíčením namočiť na dve hodiny do vody a potom rozprestrieť na misku. Ja to ale takto nerobím. Predmáčam jedine obiloviny ako napríklad pšenicu.

AKO SA ĎALEJ O KLÍČKY STARAŤ

Starostlivosť o takto pestované klíčky je veľmi jednoduchá. Čo je mimoriadne dôležité, aby sme klíčiace rastlinky dva, alebo tri krát za deň prepláchli čistou vodou, aby sa nám v nich neusadila pleseň, alebo baktérie. Asi za deň či dva rastlinky začnú klíčiť. Stále pokračujeme v premývaní. Je to v podstate to jediné čo s nimi treba robiť. Lepšie ako okopávanie 😂.  

Po premytí vodou, robím to trikrát za sebou necháme prebytočnú vodu odtiecť a misku uložíme nad spodnú zbernú bez odtokového otvoru. Premývanie je naozaj dôležité. Ak na to pár krát zabudneme, klíčky budú chutiť zatuchnuto ako tie z obchodu a je veľká šanca, že sa v nich usadia baktérie, alebo plesne.

Po premytí zakryjeme vrchnákom a necháme klíčiť na svetlom mieste. Nemusí to byť na priamom slnku alebo svetle. Niekedy v lete robím to, že ich na koniec dám ešte na dve hodiny na slnko, aby sa v nich vytvoril ešte viac chlorofyl a iné fytochemikálie prospešné nášmu zdraviu. Zhruba za tri až sedem dní máme klíčky hotové.

AKO KLÍČKY USKLADNIŤ ABY NÁM VYDRŽALI

Hotové klíčky kvalitne premyjeme v sitku pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Následne ich rozpestrieme po papierovej kuchynskej utierke a jemne aj z hornej strany osušíme.

Po osušení (klíčky samozrejme môžu ostať vlhké) ich vložíme do sklenených nádobiek, uzavrieme a skladujeme v chladničke. Klíčky vydržia čerstvé a chutné asi pät dní, ale najlepšie je ich skonzumovať do troch dní. Ja to robím tak, že keď jednu várku klíčkov dám do chladničky, rovno dám klíčiť nové, aby som ich mal akurát pripravené keď dojeme tie z chladničky. Zachladením sa rast klíčkov zastaví.

KDE SA DAJÚ ZOHNAŤ KVALITNÉ SEMIENKA?

Na záver som Ti sľúbil linky a zdroje, kde semienka na klíčenie kupujem. 

Niektoré druhy sa dajú kúpiť v podstate kdekoľvek v obchodných reťazcoch. Sú to napríklad fazuľky mungo, šošovica klasická zelená, pšenica a iné. Treba samozrejem pozrieť na balení, že sa jedná o nelúpané a nespracované verzie. Tie by Ti neklíčili. 

Mungo fazuľky sú asi najvďačnejšie a klíčili naozaj všetky čo som kdekoľvek kúpil.

Ostatné veci kupujem z internetu, nakoľko s kamennými bioobchodmi mám zlé skúsenosti. Semienka z nich boli staré a neklíčili.

Tu sú linky na niektoré stránky a produkty, ktoré často kupujem. Treba však vyskúšať aj iné semienka a potom sa môžeš pochváliť v skupine a byť inšpiráciou pre druhých.

Misky na klíčenie ako som spomínal môžeš kúpiť v Hornbachu, ale zoženieš ich aj na internete. Majú tri poschodia, ale ja som skombinoval dvoje. 

Presne tie, ktoré používam môžeš kúpiť napríklad tu ⬇⬇⬇

Pevne verím, že sa do klíčkovania zamiluješ tak ako ja a moja rodina

Klíčky sú plné živín a sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Existuje niekoľko spôsobov, ako ich môžeš konzumovať:

Dajú sa jesť surové, čerstvé a bez akéhokoľvek spracovania. Môžeš ich pridať do šalátov, sendvičov, alebo použiť ako prílohu k hlavnému jedlu.
Varené a to najlepšie v polievkach alebo zeleninových jedlách. Varením sa mierne stratia niektoré živiny, ale stále zostávajú cenným zdrojom výživy.
Zmiešané s inými jedlami: Môžeš pridať klíčky do polievok, omáčok, smoothies a ďalších jedál, aby si zvýšil ich výživovú hodnotu.

DÚFAM ŽE SA TI MÔJ NÁVOD PÁČIL 😉

KTO TEDA SOM?

 Volám sa Juraj Freyer a spolu so svojou partnerkou Jarkou Hritzovou sa viac ako 8 rokov venujeme odhodlaným ženám, mužom či párom, ktorí chcú už definitívne vyriešiť svoj problém s postavou, a to bez diétovania, hladovania či potenia sa vo fitku prostredníctvom výživového mentoringu.

AK EŠTE NIE SI V NAŠEJ SKUPINE TAK SA PROSÍM PRIDAJ 💚 

Získaš ďalší hodnotný obsah, podporu a motiváciu >>>>> Chudneme zdravo a navždy s Jarkou a Jurajom