Tráviace ťažkosti sú v dnešnej dobe častým problémom bez ohľadu na vek. Príznaky tráviacich problémov sú veľmi nepríjemné, pretože znižujú kvalitu nášho každodenného života. Dôvodov spôsobujúcich tráviace ťažkosti je niekoľko, objavujú sa aj rôzne intolerancie a zápaly, avšak často si všetky faktory, ktoré na náš žalúdok vplývajú, ani neuvedomujeme. Najčastejšie príčiny sú baktérie, infekcie, lieky, chronicky zlý zdravotný stav. V najvyššej miere je to nesprávne stravovanie, nedostatok baktérií prospešných pre telo, pomalá produkcia tráviacich enzýmov, či nedostatočný príjem vlákniny.
Ako funguje trávenie v ľudskom organizme? Hlavnou úlohou, ktorú plní naša tráviaca sústava je rozkladať jedlo a získavať z neho potrebné živiny. Trávenie potravín sa začína v ústach, kde zubami rozhryzieme jedlo na menšie časti a premiešame ho so slinami, ktoré nielen uľahčujú prehĺtanie jedla, ale obsahujú enzýmy potrebné pre trávenie sacharidov. Po prehltnutí putuje jedlo pažerákom do žalúdka, kde je veľmi kyslé prostredie, ktoré umožňuje účinné trávenie bielkovín. Zo žalúdka putuje do tenkého čreva, kde prebieha záverečné trávenie všetkých živín: bielkovín na aminokyseliny, tukov na mastné kyseliny a sacharidov na jednoduché cukry. Jedlo a tekutiny sa rozkladajú na menšie molekuly živín, ktoré prostredníctvom krvného obehu vyživujú bunky tela. Trávenie zahŕňa zmiešanie stravy so žalúdočnou šťavou, prechod tráviacim traktom a rozklad molekúl na menšie častice.
Správne fungovanie tráviaceho systému je nevyhnutným predpokladom pre zdravie celého organizmu. Zlé trávenie a následné poruchy trávenia môžu zhoršovať vstrebávanie a zvyšovať tým riziko nedostatku niektorých živín ako je zinok, železo a vitamín B12. Medzi najčastejšie tráviace ťažkosti patrí nadúvanie, pálenie záhy, nedostatočné trávenie, zápcha a hnačka. Pri hnačke, ktorá predstavuje pomerne veľké riziko, sa znižuje vstrebávanie množstva živín a organizmus vylučuje so stolicou aj vysoké množstvo vody a minerálnych látok ako je draslík, sodík či chlór. Pričom hnačku alebo zápchu môže vyvolať aj samotný chronický stres, ktorý si mnoho ľudí bežne ani neuvedomuje. Stres môže tiež spôsobiť zástavu trávenia, kedy zostane jedlo zaseknuté v žalúdku a po jedle môžete mať pocity ťažoby. Za vážnejšie tráviace ťažkosti môžeme považovať závraty, poruchy spánku, neustále nutkanie na močenie a pretrvávajúcu únavu. Tieto tráviace problémy môžu mať akútny alebo dlhodobý chronický charakter. Akútne tráviace problémy môžu byť dôsledkom veľkého množstva konzumácie tučných a sladkých jedál, prejedania sa alebo spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu.
Podľa štatistických údajov trpí chronickými tráviacimi ťažkosťami 30-40 % obyvateľstva. Avšak s príznakmi tráviacich ťažkostí sa stretne za svoj život každý človek minimálne raz. Mnohí sa snažia tieto problémy riešiť prostredníctvom rôznych domácich praktík, preháňadiel či rôznych žlčopudných liekov. Avšak liečba tráviacich ťažkostí nie je taká jednoduchá a niektoré lieky bez predpisu môžu viac uškodiť ako pomôcť. Aj ten najmenší problém s nafukovaním alebo čímkoľvek iným je dôležité riešiť čo najskôr. V prípade udržiavania chronického zápalu tým trpí celé telo, no najviac konečník a hrubé črevo, čo môže v prípade dlhodobého zanedbávania viesť až k rakovine.
Problémy s tráviacimi ťažkosti je dôležité riešiť čo najskôr, aby ste sa čo najrýchlejšie zbavili nepríjemných príznakov a nadbytočných kilogramov. Existuje niekoľko dôležitých krokov, ktoré je potrebné vykonať pri tráviacich ťažkostiach. Ako najdôležitejší krok pokladáme zaradiť do jedálnička výživné potraviny a celkovo prejsť na zdravú stravu, ktorá prispeje k okamžitému zlepšeniu mikroflóry a trávenia. So zdravou stravou súvisí zníženie množstva cukru, chémie, umelín, konzervantov a spracovaných potravín. Tiež by ste sa mali začať vyhýbať pro-zápalovým potravinám, obmedziť konzumáciu nekvalitnej kávy a zbaviť sa prejedania. Treba brať do úvahy aj potravinové alergie a intolerancie, doplniť do stravy potraviny s vysokým obsahom probiotík a prebiotík, tiež s obsahom vlákniny, ktorú obsahuje najmä zelenina, zvýšiť príjem kolagénu, piť dostatok čistej a najmä kvalitnej vody. Pokiaľ sa pýtate, ktoré potraviny sú najvhodnejšie, tak určite sú to prirodzené nespracované potraviny.
Okrem jedálnička je dôležité zamerať sa aj na spôsob, akým jedlo konzumujete, na samotné prežúvanie, emócie a vzťah k jedlu. Je potrebné jesť vedome, v pokoji a jedlo si s radosťou a bez výčitiek vychutnávať. Žiaduce je tiež obmedziť konzumáciu alkoholu a cigariet. Mali by ste zaradiť pravidelný pohyb do vášho bežného dňa, či už to bude prechádzka, cvičenie, tanec alebo šport, dopriať si spánok 7-8 hodín denne, naučiť sa oddychovať, snažiť sa eliminovať nadbytočný stres, pozitívne myslieť a najmä nehľadať výhovorky, ale riešenia ako sa z problémov dostať a vyriešiť ich. Stres môže vyvolať zápalovú reakciu alebo poruchy trávenia, aj pri konzumácii tých najzdravších potravín. Preto si na stres dajte veľký pozor. Čo to znamená? Zdravá strava spolu s dostatkom pohybu, cvičením, oddychom a spánkom, sú základom predchádzania tráviacich ťažkostí a pomáhajú budovať zdravé telo a organizmus.
Všetko so všetkým súvisí. Naše trávenie a samotný organizmus je spojený so zdravým životným štýlom, našimi emóciami a myšlienkami, a tým, aký život žijeme.